Herkän ihon hoito – 8 helppoa vinkkiä!

Herkän ihon hoito vaatii usein erityishuomiota. BM-ihonhoitosarja on erikoistunut herkän ihon tuotteisiin. Sarjan tuotteissa huomioidaan eri tavoin herkän ihon tarpeet. Herkkä iho vaatii myös oikeat hoito-ohjeet. Siksi olemme koonneet tähän alle hoito-ohjeet herkälle iholle.

Tämä ohje sisältää mm.

Mutta aivan ensimmäiseksi on tärkeää tunnistaa herkkä iho.

Mikä on herkkä iho?

Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan kaikki ihotyypit voivat olla myös herkkiä. Herkkä iho oireilee herkästi punoittamalla, ärtymällä, kutisemalla, hilseilemällä tai ihottumalla. Oire voi olla vain joku näistä tai niitä voi olla useampi. Herkästä ihosta tulee erottaa myös herkistynyt iho, joka voi olla ohimenevä ihon tila. Iho voi herkistyä jollekin hoitotuotteelle tai kosmetiikalle.

Joskus iho voi herkistyä stressin, lääkkeen tai hormonien vaikutuksesta. Herkkä iho voi johtua myös atopiasta, joka on krooninen ihosairaus. Mikäli epäilet, että sinulla on atooppinen ihottuma, voi olla paikallaan kääntyä ihotautilääkärin puoleen, jotta saa juuri omalle iholleen sopivat hoitotuotteet ja -ohjeet.

Ihon tarpeet saattavat muuttua vuosien aikana, joten ihonhoitorutiinejaankin voi joutua päivittämään vuosien kuluessa.

Miten hoidan herkkää ihoa?

Herkän ihon hoidossa kaiken a ja o ovat tarpeeksi miedot ja mieluiten hajusteettomat hoitotuotteet. Tärkeää on myös ihon ”ylihoitamisen” välttäminen, ihon huolellinen kosteuttaminen, suojaaminen ja mekaanisen ärsytyksen välttäminen.

Vaihteleva ilmastomme asettaa huomattavia haasteita herkän ja herkistyneen ihon hoitoon. Kesällä ja keväällä aurinko UV-säteineen rasittaa ihoamme, syksyllä iho saattaa reagoida viilenevään ulkoilmaan ja toisaalta lämmityskauden alkamiseen sisätiloissa. Talvella ihoa rasittavat sekä pakkanen että kuiva sisäilma. On hyvä muistaa, että tavallisesti normaali iho voi olla myös ajoittain herkkä tai iho voi herkistyä tilapäisesti vuodenaikojen vaihtuessa. Siitä ei kannata huolestua, sillä herkän ihon kanssa pärjää hyvin muutamilla vinkeillä.

Herkän ihon hoito – puhdistus

Kuten kaikki ihotyypit, myös herkkä iho kaipaa päivittäistä puhdistamista, jotta päivän aikana kertyneet epäpuhtaudet saadaan pois. Herkkää ihoa tulee kuitenkin puhdistaa hellävaroen. Etenkin kylmänä vuodenaikana vesipesu voi olla liikaa herkälle iholle. Vaahtoavat puhdistustuotteet kuivattavat helposti normaaliakin ihoa, joten herkälle iholle niitä ei voi suositella.

Herkkä iho kannattaa puhdistaa miedolla puhdistusvoiteella kevyesti pyöritellen, ilman ylimääräistä mekaanista hankaamista. Kasvojen ihoa ei ylipäänsä kannata koskaan venyttää turhaan. Kylmänä vuodenaikana puhdistusvoiteen voi vain pyyhkiä pois kasvopaperilla, vanulapulla tai pehmeällä pyyhkeellä. Puhdistus kannattaa viimeistellä kasvovedellä, joka sekä raikastaa ihon että kosteuttaa sitä ja tekee ihon vastaanottavaiseksi kosteusvoiteille. Laadukasta puhdistusvoidetta ei ole välttämätöntä huuhdella vedellä, mutta halutessaan niin voi toki tehdä.

BM-tuotesarjassa on loistava herkän ihon ja herkän silmänympärysihon puhdistustuote: BM Cleanser with Sucrose. Tätä pehmeää, voidemaista puhdistusvoidetta voidaan käyttää myös täysin ilman vettä, levittämällä se kasvoille ja kaulalle ja pyyhkimällä pois pehmeällä liinalla tai pyyhkeellä. BM Cleanser poistaa ärsyttämättä myös silmämeikin erittäin herkältä silmänympärysiholta. Silmät eivät kirvele tai kutise puhdistusvoiteen jälkeen. Ja jos BM Cleanserin haluaa kuitenkin huuhdella pois haalealla vedellä, se ei jätä iholle kiristävää ja kuivaa tunnetta, toisin kuin monet muut puhdistusvoiteet ja -tuotteet. Iho tuntuu puhdistamisen jälkeen pehmeältä ja raikkaalta ja jää kosteaksi.

BM Cleanser with Sucrose – Hellävarainen puhdistusvoide

Herkän ihon kuorinta

Kuorinta on monelle tärkeä osa ihonhoitoa. Iho kuitenkin suorittaa kuorinnan itsestään ja se uusii myös omaa suojakerrostaan. Kuorintavoiteet perustuvat usein mekaaniseen kuorintaan eli kuorintavoiteessa on rakeita, jotka hankaavat iholta epäpuhtauksia pois, mutta toisaalta ne hankaavat pois myös sitä suojaavaa kerrosta. Siksi mekaaninen kuorinta ei ole välttämätöntä. Etenkin jos omaa herkän ihotyypin voi kuorinnasta olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Mikäli kuorinta kuitenkin tuntuu sopivan omalle herkälle iholleen, on hyvä huomioida seuraavat asiat.

Herkän ihon kuorinnassa kannattaa olla erityisen varovainen ja välttää kuorintatuotteita, jotka hankaavat ihoa rakein. Markkinoilla on myös kuorintavoiteita, jotka syväpuhdistavat ihoa toisin kuin hankaamalla. Esimerkiksi savipohjaiset kuorintavoiteet perustuvat siihen, että savi imee itseensä epäpuhtauksia ilman mekaanista hankausta. Myös riisipohjaiset kuorintavoiteet saattavat sopia herkkäihoisille. Riisi myös rauhoittaa herkkää ihoa. Joskus herkkäihoisen on kuitenkin tarpeen pidättäytyä kuorinnasta kokonaan. Kasvojen ihoa ei kannata kuoria useammin kuin korkeintaan kerran viikossa tai kahdessa. Herkkäihoiselle se saattaa olla jopa liian tiuha tahti. Itse huomaa parhaiten, kestääkö oma herkkä iho kuorintaa vai ei.

Herkän ihon hoito – riittävä kosteutus

Herkän ihon hoidossa vähemmän on enemmän, joten et tarvitse kylpyhuoneesi kaappiin kymmentä eri tuotetta hoitaaksesi herkkää ihoasi hyvin. Voidaan myös sanoa, että herkän ihon hoitotuotteissa lyhyt ainesosalista on yleensä etu: mitä vähemmän ainesosia, sitä vähemmän ihoa herkistäviä, allergisoivia ja ärsyttäviä aineita tuotteessa on.

Herkkä iho on usein ohut, joten huolehtimalla sen riittävästä kosteuttamisesta, iho myös voi paremmin ja on vahvempi. Älä siis päästä herkkää ihoasi kuivumaan. Kosteusvoide on hyvä levittää heti ihon jokapäiväisen puhdistuksen jälkeen, kun ihon pinta on vielä hiukan kostea. Silloin iho on vastaanottavaisin kosteusvoiteen kosteuttaville ja ravitseville ainesosille.

Olipa ihosi ns. sekaiho, normaali tai kuiva, se voi silti olla herkkä.

 

Sopivat päivävoiteet herkälle iholle

BM-sarjassa on kaksi herkkäihoisille sopivaa päivävoidetta. Toinen voide soveltuu normaali- ja sekaiholle ja toinen on erityisen hyvä kuivalle iholle. Molemmissa päivävoiteissa hoitavana ainesosana on uudistava ja vahvistava sukralfaatti. Voiteet ovat hajusteettomia, sillä usein juuri hajusteet allergisoivat herkkää ihoa. BM päivävoide normaali- ja sekaiholle ja BM-päivävoide kuivalle iholle ovat herkän ihon luottovoiteita kaikkina vuodenaikoina. Sekaihon päivävoiteen vaihtaminen kuivan ihon päivävoiteeseen kylmänä vuodenaikana saattaa kuitenkin olla paikallaan.

Lisäksi BM-sarjasta löytyy herkälle iholle soveltuva aarre: BM Gel 28 tehoseerumi. Se on hyvin hellävarainen, mutta silti tehokas tehoseerumi. BM Gel 28 tehoseerumi sisältää veden lisäksi vain neljä muuta ainesosaa. Yksi merkittävimmistä aineosista on ihon rakennetta uusiva sukralfaatti. Jotkut kosmeettiset tehoaineet saattavat olla herkälle iholle liian voimakkaita, mutta sukralfaatti on poikkeus: sen on todettu vahvistavan ihoa ja sen suojamuuria. Se tehoaa ryppyihin ja juonteisiin, lisäksi sukralfaatilla on myönteisiä vaikutuksia moniin iho-ongelmiin. BM Gel 28 tehoseerumia voit käyttää herkällekin iholle aamuin ja illoin. Seerumia kannattaa käyttää kosteusvoiteen alla ja myös silmänympärysiholla. Kesällä saatat huomata, että tehoseerumi riittää jopa ainoaksi kosteuttavaksi tuotteeksi aurinkosuojan lisäksi. Talvella se tuo kaivattua lisätehoa ihonhoitoon, kasvovoiteen alla. BM Gel 28 tehoseerumi on todella riittoisa: yksi painallus riittää koko kasvoille. BM Gel 28 tehoseerumi ei sisällä hajusteita, säilöntäaineita eikä mikromuoveja.

Minulla on herkkä iho ja monista tuotteista saan ihottumaa ja on ollut vaikea löytää sopivia rasvoja

Olen uskollinen BM-tuotteiden käyttäjä ja todella tyytyväinen! Minulla on herkkä iho ja monista tuotteista saan ihottumaa ja on ollut vaikea löytää sopivia rasvoja. Löysin BM-tuotteet vuosia sitten äitini suosittelemana. Aloin käyttämään BM:n kuivan ihon päivävoidetta. Se on ollut tosi hyvä ja pitänyt ihoni sileänä. Nykyään käytän myös Optiretin-voidetta, varsinkin talvikaudella. Seerumia käytän voiteiden alla. Loistavia tuotteita, joista en luovu.

-SANNA 44V.

blank

BM Gel 28 tehoseerumi – Allergikon aarre

Herkän ihon hoito sisäisesti

Herkkää ihoa kannattaa kosteuttaa myös sisäisesti: muista juoda riittävästi vettä ja huolehtia siitä, että saat ravinnosta riittävästi ihon hyvinvointiin vaikuttavia vitamiineja ja hivenaineita. Parhaiten ja luonnollisimmin vitamiinit saadaan monipuolisesta ravinnosta, joka sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä sekä täysjyväviljatuotteita. Osa vitamiineista on vesi- ja osa rasvaliukoisia, joten on muistettava, että etenkään rasvaliukoisia vitamiineja ei saa nauttia yli suositusten, mikäli hankit vitamiineja ravintolisistä. Jos haluat käyttää ravintolisiä, kysy neuvoja esim. apteekkihenkilökunnalta.

Muista myös, että tupakointi on paitsi koko terveyden, myös ihon pahimpia vihollisia. Se vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja saa sen näyttämään samealta ja harmaalta, vähentää ihon kimmoisuutta ja aiheuttaa siten ryppyjä ja juonteita.

Herkkäihoinen saattaa huomata, että myös alkoholi voi aiheuttaa reaktioita iholla. Alkoholi laajentaa ihon pintaverisuonia, jolloin kasvot voivat alkaa punoittaa jo yhdenkin viinilasillisen jälkeen. Tämä on etenkin couperosaihosta kärsivien vaiva. Kohtuus kannattaa myös ihon hyvinvoinnin takia.

Herkän ihon hoito yöllä – yövoiteen tärkeys

Riittävä yöuni ja lepo ovat tärkeitä myös iholle. Iho uusiutuu yön aikana ja kosteus- ja hoitovoiteet tekevät silloin ”taikojaan”. Yöksi kannattaa valita ravitsevampi, herkälle iholle sopiva yövoide.

Varmasti jokainen meistä on kokenut myös ne aamut, jolloin liian vähäinen yöuni saa ihon näyttämään harmaalta ja elottomalta tai iho punoittaa ja on ärtynyt. Pika-apuna voi silloin toimia herkän ihon kosteuttava seerumi tai rauhoittava kasvovoide tai -naamio. Myös jääkaappikylmät kurkkuviipaleet paitsi laskevat turvotusta silmien alueella, toimivat myös muualla kasvoilla rauhoittaen ja kosteuttaen.

Yövoiteeksi suosittelemme BM yövoidetta, jonka koostumus on päivävoiteita täyteläisempi. Yövoidekin on hajusteeton.

Mikäli haluat vieläkin ravitsevamman voiteen esimerkiksi syksyllä tai talvella, sarjassamme on A-vitamiinin esiasteita sisältävä BM OptiRetin. Se soveltuu parhaiten yövoiteeksi, mutta kuivaihoinen saattaa hyötyä sen ravitsevuudesta myös päivävoiteena. Muista kuitenkin, että tuotetta tulee käyttää vain kerran päivässä, joko yö- tai päivävoiteena. Vaikka A-vitamiinivoiteet mielletään usein voimakkaiksi ihovoiteiksi, OptiRetin on erilainen. OptiRetinin voidepohja on oliiviöljypohjainen squalane ja se on hyvin siedetty myös herkällä iholla. Silti siihen kannattaa totutella vähitellen, käyttämällä voidetta aluksi vain joka toinen tai kolmas päivä, tai ihon tarpeen mukaan.

Herkän ihon hoito – suojaaminen

Herkkä iho reagoi helposti ulkoisiin lämpötilan vaihteluihin. Niinpä herkkä iho tulee suojata hyvin sekä auringolta että pakkaselta.

Pakkassäällä ihovoide on tärkeää levittää hyvissä ajoin ennen ulkoilua, varsinkin, jos se sisältää paljon vettä. Muuten runsaasti vettä sisältävä voide ja kipakka pakkanen voivat aiheuttaa kasvoissa paleltumia, joista voi saada pitkäaikaisen riesan. Kannattaa myös muistaa, että talvi ja pakkanen haastavat kaikkia ihotyyppejä. Normaali-ihoinenkin saattaa joutua vaihtamaan kosteusvoiteensa täyteläisempään voiteeseen kylmänä vuodenaikana.

Aurinko antaa iholle parhaimmillaan kauniin sävyn, mutta se myös vahingoittaa ihon syvempiä kerroksia pysyvästi ja siten vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Liian innokas auringonotto aiheuttaakin usein ennenaikaisesti rypistyneen ihon.

Herkkäihoinen saattaa saada auringonpaahteessa myös ikävää aurinkoihottumaa, jota voi joutua hoitamaan jopa kortisonivoiteella. Ikääntyvälle iholle saattaa ilmaantua ikäviä pigmenttimuutoksia. Ne eivät johdu herkästä ihosta, mutta ovat vältettävissä suojautumalla auringolta suurikertoimisella aurinkovoiteella ja käyttämällä aurinkolaseja ja suojaavaa päähinettä. Auringolta suojautuminen on tarpeellista kaikille myös ihosyöpäriskin takia.

blank

Jos herkkä iho reagoi ihonhoitotuotteisiin

Mikäli huomaat, että ihosi ärtyy, punoittaa tai sille ilmestyy allergista ihottumaa tai ärsytystä, kannattaa yrittää selvittää, mistä ärsytystila johtuu. Syitä voi olla monia. Iho voi reagoida hormonaalisista syistä tai se voi allergisoitua kosmetiikasta tai kosmeettisista hoitoaineista. Syytä voi olla haasteellista selvittää, mutta eräs vaihtoehto on jättää yksi tuote kerrallaan pois ja katsoa, auttaako se. Kun iho jälleen rauhoittuu, voi ottaa yhden hoitotuotteen kerrallaan takaisin ihonhoitorutiineihin ja testata palaako ihoärsytys.

Iho voi olla oikukas: tuote, joka on sopinut vuosia, voi osoittautua yhtäkkiä sitä ärsyttäväksi. Joskus ihon herkistäjäksi saattaa paljastua joku aivan muu kuin kasvovoide: ruoka-aine, stressi, lääke tai esim. kynsilakka, joka voi aiheuttaa kosketusallergiaa, joka ilmenee usein kutinana ja ihottumana kasvoissa.

Myös jotkut lääkkeet altistavat ihoreaktioille tai herkistää ihoa. Vaikeissa ärsytystiloissa on paikallaan kääntyä ihonhoidon ammattilaisen puoleen.

Miten pärjään herkän ihon kanssa?

Herkän ihon kanssa pärjää hyvin, kun muistaa nämä avainasiat:

 

  1. Puhdista hellävaroen, mieluiten voidemaisella tuotteella. Vältä mekaanista hankausta.
  2. Kuori ihoa vain harvoin ja herkälle iholle tarkoitetulla kuorintavoiteella tai ei ollenkaan.
  3. Kosteuta ihoa tunnollisesti aamuin, illoin.
  4. Vältä hajusteita ja pitkiä ainesosalistoja – vähemmän on enemmän.
  5. Suojaa iho auringolta ja pakkaselta.
  6. Muista levätä riittävästi, juoda vettä ja huolehtia terveellisestä ravinnosta.
  7. Lopeta tupakointi ja käytä alkoholia vain kohtuullisesti.
  8. Käänny tarvittaessa ihotautilääkärin puoleen, jos herkkä ihosi ei rauhoitu kotikonstein.

Uusimmat blogi tekstit tästä aiheesta

Trendi: Ihonhoidon minimalismi

Trendi: Ihonhoidon minimalismi

Trendi: Ihonhoidon minimalismiIhonhoidon minimalismi on ihonhoitotrendi, joka yksinkertaistaa ihonhoitorutiiniin ja keskittyy ihonhoidon peruspilareihin. Tämä voi olla hyödyllistä, jos sinulla on...

BM ihonhoitorutiini – vähemmän on enemmän

BM ihonhoitorutiini – vähemmän on enemmän

Useiden ihonhoitotuotteiden yhtäaikainen käyttö kuormittaa ihoa. Monet tuotteet sisältävät paljon eri ainesosia, säilöntäaineita, hajusteita ja emulgaattoreita. Jos monia tuotteita käytetään...

Tilaa
BM-ihonhoitotuotteiden
oma uutiskirje:


Saat heti -10% alekoodin ja ajankohtaista tietoa tuotteista ja tarjouksista!
Lähetämme uutiskirjeitä tarjouksien ja uutisten yhteydessä keskimäärin joka toinen viikko.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt meidän tietosuoja ja rekisteriselosteen