Tuoksuherkkyys ja hajusteet kosmetiikkassa

Tuoksuherkkyys on yleinen ongelma ja vaivaa monia. Kosmetiikassa käytetyt hajusteet kuuluvat kaikista herkistävimpien kosmetiikkaraaka-aineiden joukkoon. Hajusteet voivat aiheuttaa erilaisia iho-oireita, kuten ihon punoitusta, kutinaa ja ihottumaa. Tästä syystä tuoksuherkkyydestä kärsivän kannattaa suosia hajusteettomia ihonhoitotuotteita. Myös herkkä ihoisen kannattaa suosia hajusteettomia tuotteita.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto teki suomalaisille suunnatun tutkimuksen tuoksuherkkyydestä. Tutkimus paljasti: tuoksuherkkien oireet ovat todellisia. Ennen tuoksuherkkyyttä ei pidetty todellisena, vaan se luokiteltiin lähinnä psyykkiseksi. Nykylääketiede tunnistaa sen elimelliseksi vaivaksi, joka vaikuttaa myös elämänlaatuun.

tuoksuherkkyys

Mitä tuoksuherkkyys tarkoittaa?

Tuoksuherkät reagoivat hajuihin ja tuoksuihin poikkeavasti. Heidän hajuaistinsa ei ole sen herkempi kuin muillakaan. Sitä vastoin heiltä puuttuu tuoksuihin tottumisominaisuus. Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia.

Tutkimus paljasti, että peräti noin 1/3 oireilee joskus tuoksujen vuoksi. Näistä hieman alle kolmannes on voimakkaasti tuoksuherkkä. Se tarkoittaa, että tuoksuherkkyys hankaloittaa noin 500.000 suomalaisen elämää.

Naiset kärsivät tuoksuherkkyydestä miehiä enemmän. Voimakkaasti tuoksuherkkiä löytyi eniten 60-69 -vuotiaiden ryhmästä. Nuoret aikuiset, 18-29 -vuotiaat, kärsivät tuoksuherkkyydestä vähiten.

tuoksuherkkyys

Oireet

Tuoksuherkkyyden oireita ovat mm. nuha, yskä, hengenahdistus, iho- ja silmäoireet, nenän kutina, kurkun karheus ja huimaus.

Tuoksuttomia tuotteita

Jotta tuoksuherkkyys ei ainakaan pahenisi, kannattaa suosia mm. tuoksuttomia kosmetiikkatuotteita.

BM-ihonhoitosarjan tuotteet ovat hajusteettomia, lukuunottamatta BM OptiRetin A-vitamiinivoidetta, joka sisältää mietoja voiteen ominaishajua tasapainottavia hajusteita.

Hajusteet kosmetiikassa

Hajusteet ovat kosmetiikkatuotteissa käytettyjä raaka-aineita, joiden tarkoitus on antaa tuotteelle miellyttävän tuoksun tai muuttaa ihon ja hiusten ominaistuoksua.

Kosmeettisiin tuotteisiin lisätään hajusteita luomaan tietynlaista kuvaa tuotteesta ja sen vaikutuksista käyttäjälle. Yleisiä tuoksuja kosmetiikkatuotteissa ovat esimerkiksi kukkaiset, hedelmäiset ja mausteiset tuoksut.

Hajusteet kuuluvat kuitenkin kaikista herkistävimpien kosmetiikkaraaka-aineiden joukkoon. Hajusteet voivat aiheuttaa erilaisia iho-oireita, kuten ihon punoitusta, kutinaa ja ihottumaa. Hajusteiden pitkäaikainen ja jatkuva käyttö voi johtaa tuoksuyliherkkyyden kehittymiseen. Varsinaisesta hajusteallergiasta kärsii noin 2 % väestöstä, mutta lievemmät herkkyydet hajusteille ovat yleistyneet. Hajusteita käytetään kosmetiikkatuotteiden lisäksi monissa kodinhoitotuotteista, kuten pesuaineissa.

 

Euroopan unionin kosmetiikkadirektiivissä on määritelty 26 eniten allergisoivaa ja herkistävää hajustetta, jotka valmistajan täytyy mainita nimeltä raaka-ainelistassa, kun niiden määrä ylittää 0,001 % ja 0,01 % rajat. Yleisiä kosmeettisissa tuotteissa käytettyjä hajusteita, jotka kuuluvat näihin herkistävimpiin raaka-aineisiin ovat esimerkiksi: Citral, Coumarin, Linalool, Limonene ja Hexyl Cinnamal. Muut hajusteet ja aromaattiset aineet merkitään raaka-ainelistaan nimillä ”Parfum”, Fragrance tai ”Aroma”.

BM-sarjan tuotteet OptiRetin A-vitamiinivoidetta luukunottamatta ovat hajusteettomia. OptiRetin A-vitamiinivoide sisältämä hajuste ei kuitenkaan kuulu 26 allergisoivimman hajusteen joukkoon ja sen tarkoitus on peittää raaka-aineiden tuoksua, jotta tuotetta on miellyttävämpi käyttää.  Erityisesti kuiva – ja herkkäihoisille suositellaan hajusteettomia kosmetiikkatuotteita, sillä herkkä iho voi reagoida hajusteisiin ärhäkämmin kuin normaali iho. Myös migreenistä ja astmasta kärsiviä suositellaan välttämään erityisesti voimakkaasti hajustettuja kasvojenhoitotuotteita.

Uusimmat blogi tekstit 

Trendi: Ihonhoidon minimalismi

Trendi: Ihonhoidon minimalismi

Trendi: Ihonhoidon minimalismiIhonhoidon minimalismi on ihonhoitotrendi, joka yksinkertaistaa ihonhoitorutiiniin ja keskittyy ihonhoidon peruspilareihin. Tämä voi olla hyödyllistä, jos sinulla on...